mercredi 26 octobre 2011

LES DRÔLES DE MOTS DU MERCREDI

Je n'avais pas cette semaine de "drôles de mots" en stock.
Mais je suis descendue dîner et en examinant la carte ai été séduite par un "Mushrooms Bolognese with hominy".
Mais à mon grand étonnement, lorsque mon assiette est arrivée, et la pénombre du restaurant aidant, je me suis trouvée totalement incapable de pouvoir dire ce qu'était le "hominy". Une seule certitude, la principale, c'était bon !
Un petit tour sur internet plus tard je peux vous dire que le hominy, puisqu'on l'appelle également ainsi en français, est un mets américain également appelé nixtamal "composé de grains de maïs séchés, puis traités à l'aide d'une solution alcaline (lessi). Ce traitement appelé nixtamilisation, permet entre autre de retirer l'enveloppe des grains" et les rendre ainsi plus digestes.

Photo : Alwayshungry.com
Source : Wikipedia

12 commentaires:

  1. I've heard of hominy, but I've never eaten it. Glad you liked it! If you get a chance, my words are here.

    RépondreSupprimer
  2. I think hominy is a Southern dish and yes, it is delicious! I've had it plenty of times. Thanks for playing along today!

    RépondreSupprimer
  3. I have a great recipe for hominy with chicken and peppers - very tasty!

    My words are here.

    RépondreSupprimer
  4. I know hominy only too well, because my mother loved it. It's not to my taste, however.

    RépondreSupprimer
  5. My husband likes hominy. I don't. I'm the bad wife who hardly ever makes it for him.

    RépondreSupprimer
  6. I got to experience grits on a recent trip to America- this is made from hominy (white corn) but I don't think it's exactly the same- certainly your picture isn't like what I ate

    RépondreSupprimer
  7. Annie, you are funny! I have heard of hominy grits--I think!

    RépondreSupprimer
  8. C'est joli en tous cas !

    Cela ce mange seul ou accompagné ?

    RépondreSupprimer
  9. Oh my you must be a secret Hillbilly at heart! Hoe cakes one week and now hominy! another of our favorite things cooked with bacon of course!

    RépondreSupprimer
  10. je serai moins bête ce soir !! bonne journée en tout cas....

    RépondreSupprimer
  11. You are getting quite a taste of regional cooking Annie! Hominy is OK. (NProbably not something Julia Child would have cooked ;>)

    RépondreSupprimer
  12. In answer to Louise's comment: Grits is another Southern regional cooking specialty -- it is more like aa cereal. Ground hominy I guess. It is eaten as a side dish (Instead of potatoes as an example) or as hot cereal for breakfast.

    RépondreSupprimer